Rode Wouw

12 apr 2022  Nieuwolda

Zuidoosten wind in het voorjaar. Vogelaars worden er onrustig van en beginnen de lucht af te turen naar trekvogels. Omdat ik min of meer onder een trekroute woon, tracht ik tijdens het tuinieren het zwerk in de gaten te houden. Met drie sierlijk langsvliegende Rode Wouwen als beloning.

Goudhaantje

6 apr 2022  Nieuwolda

Een Goudhaantje bunkerde vandaag bij in de tuin bij zijn trektocht naar het noorden. Naast de oranje kruinstreep springt natuurlijk zijn omvang (of het gebrek daaraan) in het oog. Vijf gram schoon aan de haak. Of, zoals ik op de vinkenbaan leerde: "Vier voor één postzegel."

Tjiftjaf

12 mrt 2022  Nieuwolda

Altijd een mooi moment, de eerste Tjiftjaf van het jaar, als teken dat het voorjaar gekomen is. Meestal verraden ze hun aankomst door hun staccato zang, maar deze scharrelde stiekem door de achterrand van onze tuin. Ook goed.

Robbie

9 jan 2022  Nieuwolda

We hebben weer een tam Roodborstje in de tuin, net als in de winter van 2019-2020 (zie de openingsfoto op de homepage). We noemen hem Robbie. Hij vliegt naar je toe, houdt je gezelschap in de tuin en eet uit de hand. De gedachte dat het dezelfde vogel is als twee jaar terug, is verleidelijk, dus gaan we daar gewoon van uit. Hoe het ook zij, Robbie is een inspiratiebron om lekker in de weer te gaan met kroontjespen en inkt.

Oud en nieuw

1 jan 2022  Nieuwolda

Na oud en nieuw is het telkens de vraag welke vuurwerkvluchtelingen er nu weer uit de omringende dorpen in onze afgelegen tuin zullen neerstrijken. Maar zie, door het vuurwerkverbod bleef het rustig en hadden de vaste tuinmussen het rijk, en de voertafel, alleen.