Roodborst

3 sep 2023  Nieuwolda

Een Roodborstje met jeugdige uitstraling heeft onze tuin uitgekozen om zijn eerste rui door te maken. Een maand geleden zagen we hem voor het eerst bij het keukenraam, wat je gerust klassiek mag noemen, ofschoon hij niet op het raam tikte. Het juveniele verenpakje had al de vlakverdeling van zijn volwassen soortgenoten, alleen het oranje ontbrak. Vanmorgen liet de Roodborst zich weer even zien, ditmaal bij de vijver. Z'n slabbetje kleurde al aardig oranje, maar het koppie was nog één grote ruiboel. Even doorpuberen, dan wordt het wel wat.

Steppekiekendief

1 sep 2023  Oldambt

Loop ik stoer in mijn SchetsBlog te beweren dat ik liever vogels zelf ontdek dan dat ik op meldingen van anderen afga, ben ik gisteravond toch naar een mannetje Steppekiekendief uitgerukt. Jede Konsequenz führt zum Teufel, zullen we maar zeggen. Het was weer wat jaren geleden dat ik voor het laatst zo'n vogel had gezien. De soortskenmerken waren bij mij aardig weggezakt. Hoog tijd om de kleine grijze cellen in mijn brein op te frissen. En dat lukte. In de avondschemering foerageerde de rover nabij de auto. Hij ving zelfs een vogeltje voor het slapen gaan. Zijn gelijkenis met een Blauwe Kiekendief, qua bouw en drieste manier van jagen, liet hij mooi zien, evenals de zwarte wig op de onderhand en de ondiepe V-houding van de vleugels. Breinopfrisbeurt geslaagd, geen excuus meer om hem niet zelf te ontdekken.

Durk

28 aug 2023  Nieuwolda

Durk hangt rond achter het erf. Durk is een gezenderd mannetje Grauwe Kiekendief. Hij kreeg zijn zender én zijn naam twee jaar geleden. Het Kenniscentrum Akkervogels wilde de vogel naar mij vernoemen. Veel te veel eer, natuurlijk, en dus werd het Durk, voor intimi Durkie. Dat jaar wist de kanjer voldoende prooi aan te dragen voor twee jongen, ondanks de schaarste aan muizen. Vorig jaar nam hij een sabbatical en zwierf in de omgeving rond. Dit jaar vond Durk weer een vrouwtje, maar het nest mislukte in de eifase, waarschijnlijk na bezoek van een roofdiertje. Ik heb het gevoel dat hij elk moment naar Afrika kan vertrekken. Je kunt Durks fascinerende trektocht volgen op de site van Kenniscentrum Akkervogels.

Bruine Kiekendief

26 aug 2023  Nieuwolda

Alweer een kiekendief, hoor ik je verzuchten. Ja, soms lijkt mijn SchetsBlog op de roemruchte groentetas van Odin. Daar zat week na week andijvie en kool in, zodat het spul op het laatst je oren uit kwam. Maar goed, terug naar de kiekendieven. De melkveebuurman heeft zijn pakweg 200 hectare grasland gemaaid, wat als een magneet op de muizeneters werkt. Ik schat dat er rond het erf minimaal 30 Bruine Kiekendieven vliegen, samen met enkele oude en jonge Grauwe Kiekendieven, een vrouwtje Blauwe en mogelijk een 2kj man Steppekiekendief. Dus houd er rekening mee dat je nog niet van de kiekenblogs af bent.

Zwarte Ooievaar

23 aug 2023  Woldendorp

Klein leed. Zo noemden Dutch Birdingvogelaars soorten als Draaihals, Reuzenstern en Zwarte Ooievaar. Geen kwaad woord over Dutch Birding, ik heb vroeger hard aan het soortenjagen meegedaan, sterker, ik zat ooit in de redactie van het roemruchte tijdschrift. Toch heb ik altijd meer plezier beleefd aan het zelf vinden van leuke soorten dan op meldingen afgaan. Zo zat er een paar dagen terug op 10 minuten rijden een Zwarte Ooievaar ter plaatse. Thuisgebleven, komt wel een keer langsvliegen. En jawel, vanmorgen aan het eind van de ochtend zag ik vanaf het erf een Zwarte Ooievaar laag cirkelen boven Woldendorp. Het klein leed was geschied.