Ruigpootbuizerd

18 dec 2023  Woldendorp

Miezer, nevel, wolken en wind. Afgelopen zaterdag was somberheid troef tijdens de roofvogelsimultaantelling. Het lichtpuntje kwam aan het eind, toen de onzichtbare zon al bijna onderging, in de vorm van een Ruigpootbuizerd. De vogel moet mijn klaagzang over het weer meewarig hebben aangehoord. Immers, hij broedt ten noorden van de poolcirkel en is wel wat gewend. Roeg volk.

Roodborst

6 dec 2023  Nieuwolda

Deze winter heeft de Autoriteit Roodborst Toewijzing ons erf weer ruimhartig bedeeld met niet een, maar twee van deze parmantige pietjes. Pienter als Roodborsten zijn, wachten ze mij op als ik 's ochtends met het vogelvoer naar buiten loop, opdat ze als eerste kunnen aanschuiven, nog voordat de horde Huismussen de voertafel overneemt. Als dank fleuren ze de tuin op met hun fraaie kleur. Hier geldt de hele winter code rood!

Pimpelmees

27 nov 2023  Nieuwolda

Gele vogeltjes zijn misschien wel het moeilijkst om te schilderen. Immers, gele verf laat zich nauwelijks mengen zonder dat de kleur verandert in bagger. Maar ja, met zes Pimpelmezen in de tuin voelde ik mij toch geroepen met waterverf aan de slag te gaan in het atelier. Wim de Bie had nog zo gezegd: "Bagger is overal." Hopelijk niet al te zeer in de afgebeelde Pimmies.

Blauwe Kiekendief

21 nov 2023  Oldambt

Binnenkort organiseert Kenniscentrum Akkervogels weer een landelijke kiekendiefslaapplaatssimultaantelling (altijd mijn favoriete woord bij scrabbelen). Ik heb het voorrecht te wonen vlakbij een slaapplaats waar in het winterhalfjaar 10-tallen Blauwe Kiekendieven komen overnachten. Het is een fascinerend gezicht hoe rond zonsondergang de vogels uit alle richtingen komen aanvliegen, samen laag rondjes draaien om uiteindelijk neer te ploffen op hun favoriete plekje. Waar zouden ze het met elkaar over hebben? Waar je de beste eetgelegenheden vindt? Wat voor lekkers ze daar serveren? Wie met wie gaat? Of toch gewoon over de Tweede Kamerverkiezingen? Dat laatste denk ik niet, maar de stemming onder de vogels zit er altijd goed in.

T van Turkse Tortel

11 nov 2023  Nieuwolda

Het is alweer 20 jaar geleden dat ik mijn Vogelalfabet maakte. Het thema was: je zet met een bepaald doel buiten iets neer en de natuur gaat er met een totaal andere, eigen invulling mee aan de haal. Zo gebruikten in het Vogelalfabet Turkse Tortels hun letter T als nestelplek. Ik moest er gisteren aan denken, toen een Turkse Tortel had plaatsgenomen op de T-stok aan de rand van het erf. Terwijl ik de zitstok had bestemd voor roofvogels. Het duifje zal letterlijk hebben gedacht: "De T is van mij."