Zeearend

21 okt 2023  Termunterzijl

"Het lijkt wel een alpaca," kreeg ik te horen toen ik mijn waterverfschets van een Zeearend liet zien. Toegegeven, de rug van de vogel is wat aan de lange kant en de donkere, massieve vorm doet meer aan een wolharig zoogdier dan aan een vogel denken. Onbewust zo getekend? Wie weet, want als niet-vogelaars mij vertellen dat ze een enorm grote roofvogel hebben gezien, vraag ik altijd of het dier de grootte had van een schaap. Doorgaans klinkt er terugkrabbelend gesputter: "Eh, zo groot was hij nou ook weer niet." Dan weet je dat ze een Buizerd hebben gezien, waarschijnlijk op korte afstand, zodat hij extra groot lijkt. Serieus wordt het als de vogelaar in spe de schaapgrootte bevestigt. Om maar te zwijgen als ze beginnen over een alpaca.

Sperwer

15 okt 2023  Nieuwolda

Met 10 Turkse Tortels in de tuin was het een kwestie van tijd voordat ongenode voertafelgasten zich zouden aandienen, met name de Havik. Dus toen ik gisteren onder het keukenraam een forse roofvogel zag, plukkend aan een van de duiven, duurde het even voordat ik doorhad dat niet de Havik, maar de veel kleinere Sperwer had toegeslagen. De jongedame had er een hele kluif aan, de zware tafelgang duurde maar liefst anderhalf uur. Inclusief doggybag, met het restant van de bout in haar klauwen vloog ze uiteindelijk weg.

Tjiftjafs

3 okt 2023  Nieuwolda

Tjiftjafs of Tjiftjaffen. Volgens de Dikke Van Dale mag je beide meervouden gebruiken, mits je er natuurlijk meerdere ziet. Geen probleem, want al enige tijd zitten er minimaal vijf van deze beweeglijke vogeltjes in de tuin. Uiteraard in de vogelkers, die in de herfst als een magneet werkt op bladluis-etende zangvogels. Een paar dagen terug hadden ze gezelschap van een Fitis. Waren het er twee geweest, dan had ik natuurlijk het meervoud moeten gebruiken: Fiti.

Velduil

23 sep 2023  Nieuwolda

Een Velduil achter het huis. Ditmaal niet ontdekt vanuit mijn luie tuinstoel, maar vanuit de auto op de terugweg naar huis. De Velduil blijft een vat vol tegenstrijdigheden. Plomp van gestalte met z'n bolle koppie, totdat hij zijn superslanke, lange vleugels ontvouwt en het luchtruim kiest. Houterige, trage vliegwijze, met vleugels als plankjes, totdat hij met een flitsende wending een uitval maakt. Schuw overdag, totdat de schemer intreedt en hij nieuwsgierig een inspectierondje om je heen vliegt. Meestal blijven deze zwervers niet lang op een plek. In dezen doe ik graag een beroep op zijn tegenstrijdigheid.

Steppekiekendief

19 sep 2023  Nieuwolda

Gistermiddag hing een overtuigende, juveniele Steppekiekendief rond. En nog wel achter het erf. Moest wel rennen en grommen om mijn scoop en statief in huis te zoeken, maar het beestje werkte mee en kwam, toen de scoop eenmaal stond, mooi in beeld zeilen. Ik had wel eens eerder juveniele Steppe gezien, maar nooit mooi. Of hij zat ver, of mijn scoop was niet in orde, of ik twijfelde aan de determinatie. Niet bij deze vogel. De markante tekening van kop en hals spatte ervan af en sloot juveniele Grauwe Kiekendief afdoende uit. Hij mag van mij nog even de hangjongere uithangen.

Nazomerkrabbels

18 sep 2023  Nieuwolda

De prachtige nazomer lijkt voorbij. Het mooie weer gaf me volop gelegenheid vanuit m'n luie tuinstoel de vogels om mij heen te schetsen. Met een bezemactie heb ik de krabbels voor dit SchetsBlogbericht bijeengeveegd. Voor nu de herfst, straks de winter, daarna krijgen we de lentekrabbels.

Armchair tick

12 sep 2023  Nieuwolda

Toen taxonomen de vele ondersoorten van de Gele Kwikstaart promoveerden tot aparte soorten, sprongen soortenjagers een gat in de lucht. Zonder inspanning kregen ze zomaar een stuk of vijf nieuwe soorten voor hun lijst in de schoot geworpen. De Britten noemen zo'n 'gratis' toevoeging een armchair tick. Uit gekkigheid hou ik een lijst bij van letterlijke armchair ticks: soorten die ik heb zien zitten op een stoel met armleuningen. De lijst is bescheiden van omvang, maar bevat niettemin enkele illustere vogels als Sperwer, Blauwborst en Grauwe Vliegenvanger. Een paar dagen terug gebruikte een Tjiftjaf de armleuning van een onzer tuinstoelen als uitkijkpost. Had ik nog niet, armchair tick nummer 18.

Turkse Tortel

8 sep 2023  Nieuwolda

Kwade tongen in de Rampstad beweren dat in Groningen de tijd 50 jaar achterloopt. Wij weten wel beter, het is 70 jaar. Het bewijs? Begin jaren vijftig van de vorige eeuw vestigde de Turkse Tortel zich in Nederland. Pas vorig jaar is hij een vaste gast in onze tuin, toen ze bij de melkveebuurman gingen broeden. En met succes, want als ik mijn ochtendrondje met vogelvoer maak, wachten bij de voertafel inmiddels zo'n 7 vogels mij op. Ja, ze mogen in Groningen dan wat achterlopen, achterlijk zijn ze niet.

Steppekiek revisited

5 sep 2023  Oldambt

Gisteravond een weerzien met het mannetje Steppekiekendief. Hij werkte goed mee, want al bij mijn eerste blik over de akkers zag ik hem in de achterrand van een stoppelveld zitten. Niet al te dichtbij, maar met scoop kon ik er nog wat van maken. Anderhalf uur gaf hij me de tijd om hem te bestuderen, voordat hij op de wieken ging, zijn avondmaal ving en tenslotte ging slapen. Vandaag de schetsen van een kleurtje voorzien.

Roodborst

3 sep 2023  Nieuwolda

Een Roodborstje met jeugdige uitstraling heeft onze tuin uitgekozen om zijn eerste rui door te maken. Een maand geleden zagen we hem voor het eerst bij het keukenraam, wat je gerust klassiek mag noemen, ofschoon hij niet op het raam tikte. Het juveniele verenpakje had al de vlakverdeling van zijn volwassen soortgenoten, alleen het oranje ontbrak. Vanmorgen liet de Roodborst zich weer even zien, ditmaal bij de vijver. Z'n slabbetje kleurde al aardig oranje, maar het koppie was nog één grote ruiboel. Even doorpuberen, dan wordt het wel wat.