Grauwe Kiekendief

12 jul 2023  Oldambt

Vanmorgen wezen buurten bij de buurvrouw, een alleenstaand vrouwtje Grauwe Kiekendief met twee koters. Haar man bleef op een dag weg, net in een kritieke fase dat haar jongen uit het ei kropen. Maar met een beetje hulp van de Werkgroep Grauwe Kiekendief gaat het nu goed met haar. Ze vangt prooi, maakt uitvoerig haar toilet, jaagt belagers weg en neemt de kleintjes onder haar vleugels als er een bui aankomt. Goed bezig!

Winterkoning

12 jun 2023  Nieuwolda

Wat is er koddiger dan een Winterkoning? Juist, pas uitgevlogen Winterkoninkjes. Compleet met gele mondhoek, pluisjes op de kop en een slordig bosje rechtopstaande veren dat moet doorgaan voor een staart. Onder begeleiding van hun ouders verlieten ze eergisteren met luid gepiep het nest. Geen kwaad woord over hun vliegkunsten, want ze vlogen al meer meters dan ik ooit zou kunnen, maar de landing was nog even wennen. Hangend in de klimop, glijdend van een zonnepaneel, neerploffend op schoot, kortom, alles onder controle. Het is nu een paar dagen later en ze foerageren tussen de wilde planten alsof ze nooit anders hebben gedaan. Maar koddig blijven ze.

Arend

26 mei 2023  Nieuwolda

Hij moet over het erf gekomen zijn, want toen ik de roofvogel oppikte, vloog hij van mij af. Het waren zijn soepele, ietwat trage vleugelslagen die mijn aandacht trokken. Zeearend? Maar deze rover leek te klein voor 'de vliegende deur'. Toch een Buizerd? Daarvoor waren de vleugels aan de lange kant en ook de vliegwijze klopte niet: Buizerd klapt met stijve vleugels, maar deze vogel maakte een soepele indruk. Bovendien houdt een Buizerd zijn vleugels in glijpauzes vaak iets omhoog, maar deze jongen hield ze consequent vlak. Terwijl de roofvogel in tegenlicht van mij af bleef vliegen, besefte ik dat ik wellicht naar een Schreeuwarend of Bastaardarend aan het kijken was. De hoop was gevestigd op een moment dat de vogel zou gaan cirkelen. Dat deed hij pas twee kilometer verderop. Hij miste de uitwaaierende vleugels van een Zeearend. De vleugels en staart leken te lang voor een Buizerd. Bleef over het silhouet van een compacte arend. De volgende dag had een vogelaar in Drenthe meer geluk met een overtuigende Schreeuwarend. Wie weet was het hem.

Grauwe Klauwier

23 mei 2023  Fiemel

Een in het oog springende doortrekker op een oogstrelende plek, een mannetje Grauwe Klauwier in het fluitekruidtuintje van het bezoekerscentrum bij Polder Breebaart. Overigens is het een raadsel waarom men deze soort grauw noemt, want de kleuren en contrasten doen pijn aan je ogen.

Morinelplevier

6 mei 2023  Johannes Kerkhovenpolder

In veruit de meeste gevallen is het ontdekken van een leuke vogelsoort een complete verrassing. Zelden vind je ze als je er bewust naar zoekt. Vandaag was de uitzondering op de regel. Tijdens een zoektocht naar Morinelplevieren in de Dollardpolders onderwierp ik de kale bietenakkers aan een minutieus onderzoek. Helaas, aan het eind van mijn rondje was het resultaat nul komma nul. Er restte nog één akker, verderop, maar daar hadden andere vogelaars al gekeken. Proberen? Ernaartoe gereden en zie, daar liep hij, of liever zij, een prachtige Morinelplevier. Toch nog een echte verrassing!