Durk

8 jun 2024  Oost-Groningen

Durk, het gezenderde mannetje Grauwe Kiekendief, is weer terug. Hij was in zijn vierde kalenderjaar toen onderzoekers van Grauwe Kiekendief Kenniscentrum Akkervogels hem in 2021 de zender gaven. Ik zag Durk destijds voor het eerst. Het viel me op hoe donker hij oogde en hoe grof getekend de onderdekveren van de vleugel waren. Een hypothese is dat mannetjes Grauwe Kiekendief jaarlijks naar een lichter verenkleed ruien. Het interessante is dat Durk die hypothese tot nu toe niet bevestigt. Hij is even donker en grof getekend als 3 jaar terug. Misschien toch individuele variatie met donkere en lichte vogels? Of is het lichter worden een kwestie van vele jaren en moeten we Durk de tijd gunnen? We wensen hem een lang leven toe. En ons ook.

Grauwe Kiekendief

2 jun 2024  Nieuwolda

Moeilijke jeugd. Het derde kalenderjaar mannetje Grauwe Kiekendief met gele kleurring T.P kan erover meepraten. Twee jaar geleden ontdekte ik zijn ouderlijk nest in een 'probleemwijk', een tarweakker te midden van vervaarlijk draaiende windturbines. Zijn vader keerde op zekere dag niet terug. Zijn moeder verongelukte tegen 'hun' windmolen, juist in een fase dat hij zijn eerste, onzekere rondjes vloog. Maar de bikkel heeft het gered, getuige terugmeldingen vorig jaar en dit jaar. Afgelopen maand liet hij zich regelmatig zien achter het erf. Hij bleek zelfs zijn eerste liefde in zijn leven aan de haak te hebben geslagen. Er zijn dit jaar weinig muizen, wat onze kostwinner in spe voor een moeilijke opgave plaatst. Je zou denken, voor zo'n overlever, eitje.

Rode Wouw

24 mei 2024  Nieuwolda

De afgelopen maand kreeg ik al meer dan 20 Rode Wouwen in de kijker, de meeste vanaf het erf. Bijzonder was een groep van 8 vogels die na een dagje trekken laag over het land vloog. De Rode Wouw is een supersierlijke verschijning, met zijn lange vleugels en gevorkte staart. In zweefvlucht doet hij mij denken aan een wiebelende koorddanser die zijn evenwicht probeert te bewaren. Voortdurend voert de vogel kleine correcties uit met zijn laag gehouden vleugels. De staart kantelt alle kanten op, vaak het eerste kenmerk om in de verte een wouw te onderscheiden van andere roofvogels. Van mij mag hij zijn balanceeract nog menigmaal komen opvoeren.

Roodpootvalk

16 mei 2024  Nieuwolda

Vanmorgen scheerde een valk laag over het erf, begeleid door de Boerenzwaluwbewaking. Torenvalk? Boomvalk? De vorm van de passant leek net niet te kloppen. Wat ook niet klopte, was het achtervolgingsgedrag van de zwaluwen. Bij Torenvalk, een muizenjager pur sang, kunnen zwaluwen amper een geeuw onderdrukken. Bij Boomvalk, een geduchte zwaluwjager, vluchten ze joelend in paniek weg. Was de valk dan toch een...? Snel schoot ik met verrekijker naar de achterrand van het erf. Warempel kreeg ik de vogel nog kort mooi in beeld. De zachtbruine bovendelen, lichte kop met donker masker en een lichte nekband maakten de determinatie compleet: een tweede kalenderjaar Roodpootvalk.

Tapuit

9 mei 2024  Nieuwolda

Vanmorgen zat een mannetje Tapuit bij de maïsbult van de melkveebuurman. Geen blijvertje, neem ik aan, want de soort trekt momenteel massaal door. De afstand tot de vogel was al gauw meer dan 100 meter, dus zelfs door de telescoop kon ik geen details ontwaren. Vandaar dat ik het veldschetsmatig heb gehouden.

Smelleken

3 mei 2024  Schaapbulten

Vanmorgen had ik weer een ontmoeting met een Smelleken. Net als vorige keer zat hij ver weg op een kale akker. Klassiek. De mix van blauwgrijze schouderveren en bruine dekveren wezen op een jong mannetje dat vorig jaar uit het ei is gekropen. Op zo'n leeftijd moet hij nog veel leren. Bijvoorbeeld om 's een keer wat dichterbij te komen.

Gekraagde Roodstaart

1 mei 2024  Nieuwolda

Toen Koningin Juliana nog op paleis Soestdijk woonde, stond mijn ouderlijk huis daar niet ver vandaan. Of het met de familienaam van mijn toenmalige buuf te maken had, weet ik niet, maar mijn prille vogelverlangens gingen uit naar twee oranje vogelsoorten: de Goudvink en de Gekraagde Roodstaart. De Goudvink zat verbluffend snel in de knip, zoals ik eerder in mijn SchetsBlog beschreef. De Gekraagde Roodstaart liet vele jaren op zich wachten. Niet dat hij zo zeldzaam is. Nee, ik wist toen nog niet dat je hem op zijn zang moet vinden. Een paar dagen terug, ergens tussen Koningsdag en Koninginnedag, zong een mooi uitgekleurd mannetje in onze tuin. Een beter oranjegevoel kun je je niet wensen.

Grauwe Kiekendief

27 apr 2024  Nieuwolda

1+1 gratis. Het had zo een speciale Koningsdagactie kunnen zijn van Grauwe Kiekendief Kenniscentrum Akkervogels. Als een echte Hollander gelijk geprofiteerd. Niet een, maar twee mooie Grauwe Kiekendiefmannetjes bij elkaar ter plaatse, niet ver van mijn huis. Mijn eerste dit jaar, vers uit Afrika. Ben benieuwd naar hun verdere acties.

Boerenzwaluw

22 apr 2024  Nieuwolda

De Boerenzwaluwen beginnen aardig binnen te druppelen. Goed nieuws, want ze fungeren als luchtalarm. Elke Sperwer die het erf nadert, krijgt de hele meute scheldend achter zich aan, het teken voor onze tuinvogels om diep in de struiken weg te duiken. Hoe meer Boeries terug zijn, hoe beter het alarmsysteem werkt. Ziehier de herkomst van het aloude gezegde "Één zwaluw maakt nog geen bewakingsdienst."

Braamsluiper

14 apr 2024  Nieuwolda

Bescheidenheid siert de Braamsluiper. Hij houdt niet van opsmuk, met zijn onopvallende verenpak, een ingetogen mix van grijs, wit en bruin. Hij schuwt de publiciteit, zijn teruggetrokken karakter maakt dat hij zelden op de voorgrond treedt. Zijn zang begint met een binnensmonds gemurmel, gevolgd door een eenvoudige ratel, die hij, dat dan weer wel, met enige stemverheffing ten gehore brengt. Zoals eergisteren in de tuin, mijn eerste Braamsluiper dit voorjaar. Helaas bleef het daarna weer stil. Soms zou iets meer valse bescheidenheid hem sieren.