Grauwe Kiekendief

12 aug 2023  Oldambt

Het broedseizoen van de Grauwe Kiekendieven zit er weer op. De laatste nestbeschermingskooien zijn opgeruimd. 156 jongen vlogen uit, een recordaantal. Vooral de grote legsels vielen op, sommige tot 6 eieren aan toe, alsof de oudervogels al vroeg doorhadden dat er flink wat muizen te halen vielen. Eén mannetje spande de kroon, met 3 vrouwtjes en 9 uitgevlogen jongen. Deze maand nog even van ze genieten, voordat ze naar Afrika afreizen.

Lachstern

7 aug 2023  Dollard

Het is alweer 20 jaar geleden dat ik deze schetsen van Lachsterns maakte. Het was in de kop van Noord-Holland, toentertijd dé plek om deze prachtige soort te zien tijdens hun nazomertrek naar het zuiden. De laatste jaren hebben ze de provincie Groningen uitgekozen als hun belangrijkste tussenstop, met name rond de Pekela's. Maar ook bij de Dollard laten ze zich zien, zelfs een keer vanaf mijn erf. Sovontellers ontdekten de afgelopen tijd 10-tallen vogels die aan de rand van de kwelder gingen slapen. Niet gedraald en met het fietsje erop af. Maar liefst 70 Lachsterns telde ik, het hoogste aantal dat ik ooit bij elkaar zag.

Grauwe Vliegenvanger

4 aug 2023  Nieuwolda

Tot groot verdriet zijn onze Grauwe Vliegenvangers voortijdig vertrokken. Althans, daar lijkt het op, want hun nest met 3 eitjes onder de dakgoot ligt er sinds gisteren verlaten bij. De jongen zouden een dezer dagen hebben moeten uitkomen. Het aanhoudend regenachtige weer is ongetwijfeld de reden dat de ouders het voor gezien houden. Erg jammer, want het was een geweldig weerzien met de vogels, na een afwezigheid van meer dan vijf jaar. Hopelijk volgend jaar beter.

Boomvalk

31 jul 2023  Nieuwolda

Spektakel in de polder. Terwijl ik naar kiekendieven keek, klonk er plotseling een hoop kabaal naast de auto. Een Boomvalk probeerde uit alle macht een zangvogeltje te verschalken, eerst rechts van de auto, toen links naast mijn portier. Het belaagde vogeltje (Gele Kwik? Veldleeuwerik?) vluchtte onder de auto. De Boomvalk droop af en landde in het stro op de naastgelegen akker. Een buitenkansje voor me, want ik zie deze prachtige valkjes helaas steeds minder.

Gierzwaluw

27 jul 2023  Nieuwolda

Het is alweer de laatste week dat de Gierzwaluwen onder ons zijn. Weldra beginnen ze aan hun jaarlijkse tocht naar het verre zuiden. Gierzwaluwen zijn hier in het buitengebied niet dik gezaaid, wat hun korte aanwezigheid in de zomer alleen maar benadrukt. Gelijk de Gierzwaluwen vliegt de tijd.