23 aug 2023 Woldendorp
Klein leed. Zo noemden Dutch Birdingvogelaars soorten als Draaihals, Reuzenstern en Zwarte Ooievaar. Geen kwaad woord over Dutch Birding, ik heb vroeger hard aan het soortenjagen meegedaan, sterker, ik zat ooit in de redactie van het roemruchte tijdschrift. Toch heb ik altijd meer plezier beleefd aan het zelf vinden van leuke soorten dan op meldingen afgaan. Zo zat er een paar dagen terug op 10 minuten rijden een Zwarte Ooievaar ter plaatse. Thuisgebleven, komt wel een keer langsvliegen. En jawel, vanmorgen aan het eind van de ochtend zag ik vanaf het erf een Zwarte Ooievaar laag cirkelen boven Woldendorp. Het klein leed was geschied.
22 aug 2023 Polder Breebaart
Vanmiddag met hoogwater twee Reuzensterns voor de hut van Polder Breebaart. Ik had net mijn schetsboek en potlood ter hand genomen toen een jagende Slechtvalk alle vogels de lucht in kreeg. Weg Reuzensterns. Thuis maar wat op papier gezet. Het is natuurlijk die vuurrode, dikke snavel die opvalt, maar wat ik ook kenmerkend vind, is het achterhoofd dat recht naar beneden loopt, waardoor de vogels hun trotse houding krijgen.
20 aug 2023 Nieuwolda
Toen ik gisteren in mijn luie tuinstoel zat, plofte er een Draaihals naast me neer. Doodgemoedereerd begon het beestje aan mijn voeteneind naar mieren te zoeken, ademloos door mij gadegeslagen. Na 10 minuten hield hij het voor gezien en vloog naar de zijkant van het erf. Vanuit de woonkamer pikte ik hem weer op, nu samen met een maatje! Nou ja, maatje, ze namen beide met gespreide staart een dreighouding aan, waarna ieder weer zijn mierenzoektocht voortzette. Een Draaihals in de tuin blijft een bijzondere gebeurtenis, gemiddeld eens in de drie jaar. Twee tegelijk is nieuw. Nu maar hopen dat ik niet zes jaar hoef te wachten op de volgende.
17 aug 2023 Carel Coenraadpolder
Als vrijwilliger bij Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels mag ik af en toe meekijken bij het ringwerk. De nestjongen zijn dan drie weken oud en werken voorbeeldig mee. Gewillig liggen ze op hun rug als de ringer met ze bezig is. Behalve een metalen ring aan hun rechterpoot krijgen ze links een kleurring met code, zodat waarnemers met telescoop de ring later kunnen uitlezen. Tot zover de theorie. De praktijk blijkt weerbarstig. Na het uitvliegen is de bereidwillige houding omgeslagen in puberaal gedrag. De juvenielen houden gepaste afstand, vliegen weg als je je telescoop net hebt geïnstalleerd en gaan als het even kan met hun pootjes diep in het stro zitten, zodat eventuele kleurringen onmogelijk zijn af te lezen. De Engelsen zouden zeggen: getting back at its abusers.
14 aug 2023 Woldendorp
Krabbels van twee juveniele Bruine Kiekendieven met een bijzonder verhaal. Ik ontdekte hun nest in de gerst. Toen de oogst begon, begin juli, waren beide jongen nog maar een week oud. Na overleg met de boer en de mensen van Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels verhuisde ik met hulp van een andere vrijwilliger de jonkies met nest en al naar een naastgelegen tarweperceel. Tussentijdse controle met een drone liet twee gezonde nestjongen zien, de ouders hadden de verhuizing geaccepteerd! De boer werkte goed mee en toen ik vorige week een seintje van hem kreeg dat hij de tarwe ging oogsten, kon ik opgelucht vaststellen dat beide jongen inmiddels groot genoeg waren om weg te vliegen voor de combine. Vanmorgen foerageerden daar twee zelfstandige juvenielen. Operatie geslaagd, patiëntjes ook!