Blauwe Kiekendief

28 jan 2024  Nieuwolda

Langsvliegende vogels tellen niet. De regels van de Nationale Tuinvogeltelling zijn onverbiddelijk. Ware het anders geweest, dan had ik zes Blauwe Kiekendieven kunnen noteren, want het is dit weekend bonanza achter het erf. We gaan zien hoe lang het feest duurt. Hopelijk nog dagen, met om te beginnen een blauwe maandag.

Blauwe Kiekendief

23 jan 2024  Nieuwolda

Het voelt haast decadent, maar als ik vanuit het atelier naar buiten kijk, is het bijna altijd raak: een Blauwe Kiekendief. Tegen de wind wieken ze langzaam laag over het land, op zoek naar prooi. Vanmiddag had een van de vogels er kennelijk genoeg van en schakelde over op de jachtwijze van de Buizerd: zit en wacht. Verfijnd, maar met tekenen van verval. Wie zwicht nou niet voor gemaksvoedsel?

Sneeuwgors

18 jan 2024  Carel Coenraadpolder

Deze winter lijken de aantallen Sneeuwgorzen in Nederland hoger dan gemiddeld. Kennelijk vonden zelfs deze arctische vogels het in Scandinavië te koud onder de pootjes worden, bij meer dan 40 graden vorst. Vorige week zag ik een mooie groep hier in de polder. De Sneeuwgorzen verloochenden hun hoogpolige herkomst niet, want terwijl de ijzige wind door het autoraampje mij tot tranen roerde, liepen ze doodgemoedereerd rond op een kale akker. Bikkels.

Huismus

6 jan 2024  Nieuwolda

Vogelbescherming en Sovon hebben 2024 uitgeroepen tot Jaar van de Huismus. In het algemeen is de jaarlijkse uitverkorene een zorgenkindje dat extra aandacht behoeft. Zo ook de Huismus, want sinds de jaren zeventig zijn de aantallen gehalveerd. Soms voel ik mij een beetje schuldig als er drommen Huismussen op het vogelvoer afkomen. Straks zuigt ons erf de ganse polder leeg en bestempelen nietsvermoedende Huismustellers de omgeving als krimpregio.

Turkse Tortel

4 jan 2024  Nieuwolda

Met de jaarwisseling konden we op veilige afstand bekijken en beluisteren hoe het vuurwerk van de omliggende dorpen de lucht in ging. In de polder rond het erf bleef het gelukkig rustig. Toch was de verstoring van vogels ook hier merkbaar, met Wulpen en ganzen roepend in de nacht. Op nieuwjaarsochtend kwam er bij de voertafel slechts een van de 13 vaste Turkse Tortels opdraven, de rest was verdwenen. Pas vandaag zaten ze weer voltallig in de boom, te wachten op mijn ochtendrondje met voer.