Velduil

2 mrt 2024  Nieuwolda

Verwondering, mystiek, schoonheid. De eerste keer in je leven een uil zien, maakt een onuitwisbare indruk. Ik weet nog goed dat ik tijdens een zomervakantie op Texel als kind met mijn ouders door de duinen fietste en het onmiskenbare, dikkoppige silhouet van een uil boven een duinvallei zag zweven. Velduil, leerde mijn aftandse vogelgids, want die jaagt overdag. Een heel leven later maken deze prachtige vogels nog steeds indruk op me. Het laatste rendez-vous was afgelopen winter, toen ik ze vanuit het atelier boven het grasland zag jagen. Ze blijven verwonderen.

Smelleken

22 feb 2024  Nieuw Beerta

Ik ken vogelfotografen die adembenemende, beeldvullende foto's maken van Smellekens. Jaloersmakend, want als ik dit prachtige valkje tegenkom, zie ik het steevast van grote afstand. Zoals eergisteren, toen ik een Smelleken ver weg op een kleine bult zag zitten midden op een onafzienbare akker. Het mooie van schilderen is dat je mag doen wat je wilt. Je kunt de vogel afbeelden alsof hij op je lip zit. Bij het Smelleken is dat voor mij een uitkomst.

Bonte Kraai

19 feb 2024  Nieuw Statenzijl

Al enige tijd meldde men een Bonte Kraai, rondzwervend tussen Nieuw Statenzijl en Drieborg. Afgelopen weekend een poging gewaagd en zie, ik blunderde gelijk tegen hem aan. Daar hield de medewerking op, want op minder dan 100 meter was de schuwe vogel niet te benaderen. Toch nog enkele veldschetsen kunnen maken. Vandaag in het atelier met waterverf wat op papier gezet.

Koolmees

12 feb 2024  Nieuwolda

Alsof het al voorjaar is, zijn de Koolmezen op huizenjacht. Niet alleen inspecteren ze de kleine nestkasten, ook de spechtenkast en zelfs de steenuilenkast vereren ze met een bezichtiging. Denk groot, is het devies van Parus major.

Ransuil

7 feb 2024  Nieuwolda

Actualiteit is een groot goed in mijn SchetsBlog. Dus toen anderhalve week terug een Ransuil overdag kwam slapen in de tuin, overduidelijk een SchetsBlogwaardige gebeurtenis, probeerde ik snel iets met waterverf op papier te krijgen. Maar ja, het afbeelden van zo'n uil is, om het vreselijke woord te gebruiken, een uitdaging. Poging na poging in het atelier mislukte, totdat er gisteren eindelijk iets toonbaars op papier verscheen. Alsof de Ransuil het belang van actualiteit begreep, kwam hij al die dagen terug om te slapen. Wijze vogel.