6 feb 2025 Texel
Doet-ie anders nooit, hoor, tweemaal naar dezelfde dwaalgast. Maar ja, nood breekt wet, en een Brileider ook. Zo zeldzaam en zo mooi, het zou een belediging voor de soort zijn om hem niet nog een keer te gaan bekijken. Dus afgelopen week wederom naar Texel getogen. Ditmaal was mijn scoop uitgerust met een zoomoculair, voor het geval de eend weer ver van de dijk zou blijven. Kwam de floeper nu wel mooi dicht onder de kant zwemmen. Doet-ie anders nooit.
4 feb 2025 Delfzijl
In een vorig leven werkte ik in een klein team op kantoor. Als onderdeel van de onvermijdelijke kantoorhumor, en niet gespeend van zelfspot, schreven we "DENK VOORUI" tegen de uiterste rechterrand van ons whiteboard. Ik had dus beter moeten weten toen ik een paar dagen terug een Pijlstaart aan het schetsen was. Het potlood liep bij deze superslanke eend al snel van het papier af, niet in de laatste plaats door de lange staart. Het zou al veel schelen als ik een volgende keer eraan denk om het schetsboek liggend te houden in plaats van staand. Overigens hadden we op dat whiteboard tegen de linkerrand een andere tekst: "EGIN OP TIJD."
26 jan 2025 Nieuwolda
Hoe bijzonder is een Kieviet? Een kennis ontmoette een keer een Amerikaanse vogelaar op de zuidpier van IJmuiden. Die was naarstig op zoek naar Kievieten, wanhopig, want deze vogels zitten niet aan zee. Wist die Amerikaan veel. De kennis verwees de ongelukkige naar het binnenland. Ik vermoed dat alles goed is gekomen, want de soort is een gewone verschijning. Het enthousiasme van de Amerikaan was begrijpelijk. In Noord-Amerika is de Kieviet een zeldzame dwaalgast. Wat zal dat een sensatie zijn als je daar een exemplaar ziet. Zeldzaam, ok, maar ook dat contrastrijke kleed, het iriserende groen, blauw en paars, die onwaarschijnlijk brede vleugels en, alsof het nog niet genoeg is, die kuif! Soms moet een buitenstaander je erop wijzen hoe bijzonder iets is.
15 jan 2025 Texel
Als een Brileider zo vriendelijk is om zijn wak in het poolzee-ijs van noordoostelijk Siberië te verlaten en helemaal naar Texel te vliegen, wie ben ik dan om te klagen dat het zo'n eind rijden is? Het duurde toch nog twee dagen na zijn ontdekking, voordat bij mij het vogelaarsbloed begon op te spelen. In alle vroegte, duisternis en mist de lange rit naar Den Helder gemaakt en zowaar de vroege afvaart gehaald. Met 100+ medevogelaars was de eend snel gevonden, tot uitzinnige vreugde van iedereen. Hij foerageerde op ruime afstand van de waddendijk, net te ver om de fijnere details te kunnen schetsen. Was het te veel gevraagd aan de Brileider om na zijn wereldreis ook die laatste 100 meter naar de dijk te vliegen? Ja, dat zou volkomen ongepast zijn. Dus je hoort mij nog steeds niet klagen.
9 jan 2025 Delfzijl
Mijn oude Renault Kangoo heb ik ingeruild voor een iets minder oude. Een zwarte dit keer, nou ja, als ik de grijze, Groningse kleispetters er afboen. Toen ik een paar dagen terug geparkeerd stond bij de haven van Delfzijl, landde pardoes een winterkleed mannetje Zwarte Roodstaart naast de auto. Zag hij het zwarte gevaarte aan voor een maatje? In winterkleed, net als hijzelf, vanwege de grijze vlekken? Wie weet, maar misschien dacht hij gewoon: "Die moet naar de wasstraat."
1 jan 2025 Nieuwolda
Voor alle lezers van mijn SchetsBlog een goed en gezond 2025. Met veel Winterkoninkjes of andere soort naar keuze.
29 dec 2024 Nieuwolda
Baal je van deze recordgrijze decembermaand? Ben je toe aan een glimlach? Misschien helpt een kijkje in mijn Petson Vogelgids. Daar leer je het verschil tussen de Harde Notenkraker en Zachte Notenkraker. Tussen de Aantafeleend en Vantafeleend. En lees je de laatste inzichten over de herkenning van de Baalscholver. Ik citeer:
Als Aalscholver, maar van deze te onderscheiden door boze gezichtsuitdrukking en permanente, donkere wolk boven kop (hierdoor al van verre herkenbaar).
Fijne jaarwisseling!
26 dec 2024 Delfzijl
"Had mijn vrouw maar één zo'n been," verzuchtte Godfried Bomans toen hij Marlene Dietrich introduceerde tijdens het roemruchte Grand Gala du Disque 1963. Ik moest eraan denken na het zien van een supermooie Slechtvalk. Deze geweldenaar is in staat om een mus op drie kilometer afstand trefzeker waar te nemen. Zonder telescoop! Verzuchtend: "Had mijn hoofd maar één zo'n oog."
19 dec 2024 Nieuwolda
De Wulpen in mijn vorige SchetsBlogplaatje waren duidelijk slechts figuranten, met een versimpelde weergave van hun vernuftige streeppatroon. Dat verdient beter! Ziehier een poging om met deze studie recht te doen aan hun schoonheid. Alleen de snavel blijft krom.
14 dec 2024 Nieuwolda
Niet gelijk uitrukken naar Nieuwolda. Dit is geen veldschets, maar een artist's impression. In een recent artikel komen wetenschappers tot de trieste conclusie dat de Dunbekwulp is uitgestorven. Zoals goede wetenschap betaamt, is de conclusie niet helemaal zeker en kan zij worden weerlegd. De onzekerheid: 4% kans dat er nog een Dunbekwulp rondvliegt. De weerlegging: vind de Dunbekwulp! Als het je lukt: eeuwige roem! Gelijk gezocht tussen de Wulpen in het grasland achter het erf. Vooralsnog kon ik slechts bevestigen dat de Dunbekwulp is uitgestorven. Hij wordt gemist.