Velduil

23 sep 2023  Nieuwolda

Een Velduil achter het huis. Ditmaal niet ontdekt vanuit mijn luie tuinstoel, maar vanuit de auto op de terugweg naar huis. De Velduil blijft een vat vol tegenstrijdigheden. Plomp van gestalte met z'n bolle koppie, totdat hij zijn superslanke, lange vleugels ontvouwt en het luchtruim kiest. Houterige, trage vliegwijze, met vleugels als plankjes, totdat hij met een flitsende wending een uitval maakt. Schuw overdag, totdat de schemer intreedt en hij nieuwsgierig een inspectierondje om je heen vliegt. Meestal blijven deze zwervers niet lang op een plek. In dezen doe ik graag een beroep op zijn tegenstrijdigheid.

Steppekiekendief

19 sep 2023  Nieuwolda

Gistermiddag hing een overtuigende, juveniele Steppekiekendief rond. En nog wel achter het erf. Moest wel rennen en grommen om mijn scoop en statief in huis te zoeken, maar het beestje werkte mee en kwam, toen de scoop eenmaal stond, mooi in beeld zeilen. Ik had wel eens eerder juveniele Steppe gezien, maar nooit mooi. Of hij zat ver, of mijn scoop was niet in orde, of ik twijfelde aan de determinatie. Niet bij deze vogel. De markante tekening van kop en hals spatte ervan af en sloot juveniele Grauwe Kiekendief afdoende uit. Hij mag van mij nog even de hangjongere uithangen.

Nazomerkrabbels

18 sep 2023  Nieuwolda

De prachtige nazomer lijkt voorbij. Het mooie weer gaf me volop gelegenheid vanuit m'n luie tuinstoel de vogels om mij heen te schetsen. Met een bezemactie heb ik de krabbels voor dit SchetsBlogbericht bijeengeveegd. Voor nu de herfst, straks de winter, daarna krijgen we de lentekrabbels.

Armchair tick

12 sep 2023  Nieuwolda

Toen taxonomen de vele ondersoorten van de Gele Kwikstaart promoveerden tot aparte soorten, sprongen soortenjagers een gat in de lucht. Zonder inspanning kregen ze zomaar een stuk of vijf nieuwe soorten voor hun lijst in de schoot geworpen. De Britten noemen zo'n 'gratis' toevoeging een armchair tick. Uit gekkigheid hou ik een lijst bij van letterlijke armchair ticks: soorten die ik heb zien zitten op een stoel met armleuningen. De lijst is bescheiden van omvang, maar bevat niettemin enkele illustere vogels als Sperwer, Blauwborst en Grauwe Vliegenvanger. Een paar dagen terug gebruikte een Tjiftjaf de armleuning van een onzer tuinstoelen als uitkijkpost. Had ik nog niet, armchair tick nummer 18.

Turkse Tortel

8 sep 2023  Nieuwolda

Kwade tongen in de Rampstad beweren dat in Groningen de tijd 50 jaar achterloopt. Wij weten wel beter, het is 70 jaar. Het bewijs? Begin jaren vijftig van de vorige eeuw vestigde de Turkse Tortel zich in Nederland. Pas vorig jaar is hij een vaste gast in onze tuin, toen ze bij de melkveebuurman gingen broeden. En met succes, want als ik mijn ochtendrondje met vogelvoer maak, wachten bij de voertafel inmiddels zo'n 7 vogels mij op. Ja, ze mogen in Groningen dan wat achterlopen, achterlijk zijn ze niet.