Wil je nieuwe berichten in mijn SchetsBlog als eerste in je mailbox ontvangen, lees hier verder.
Wil je reageren op een SchetsBlogbericht, .
30 nov 2024 Nieuwolda
Nog één nachtje slapen voordat de winter aanvangt. Onze ongekroonde koning is er klaar voor, met opgewipt staartje hipt hij vrolijk door de tuin. Het Boek van Klaas beschrijft hoe de soortnaam Winterkoning verband houdt met de zogenaamde koningsmythe. Wie het hoogst kon vliegen, zou door de vogels als hun koning worden gekozen. Een klein vogeltje liftte mee op de rug van de arend en won de verkiezing. Ik sluit niet uit dat zijn staartje de doorslag heeft gegeven.
21 nov 2024 Nieuwolda
Overwinterden een jaar geleden zo'n zes Blauwe Kiekendieven achter het erf, deze winter is het sappelen. Met grote moeite verschalk ik af en toe één mannetje in de kijker. De veldmuizen moeten beter werken aan hun populatiedichtheid, wat geen probleem zou mogen zijn, want voortplanting is hun corebusiness. Je ziet dat nog altijd terug in de traditie van beschuit met muisjes. En in meer kiekendieven.
18 nov 2024 Nieuwolda
Bij al het lijstergeweld van de afgelopen tijd zou ik bijna de trouwste van het stel vergeten: de Merel. Mannetjes luisteren bij ons naar de naam Tim. Dat zit zo. Medio jaren zestig las ik als peuter het kinderboek Tim de merel. Sindsdien is Tim met mij meegereisd, hij staat nog steeds in de boekenkast. Speciaal voor dit SchetsBlogbericht heb ik het herlezen. Geen doorkomen aan, het is een klein wonder dat het bij mij met boeken lezen nog is goed gekomen, zij het op gevorderde leeftijd. Overigens heten Merelvrouwtjes hier Woeste Lies, maar dat is een heel ander verhaal.
13 nov 2024 Nieuwolda
Ik ben niet snel jaloers, maar ik ken mensen met broedende Grote Lijsters in de tuin. Als ik deze wondervogel in het voorjaar hoor zingen, krijg ik steevast kippenvel. Ik moet me tevreden stellen met af en toe een doortrekker. Zoals vorige week, toen een Grote Lijster de Koperwieken en Kramsvogels twee dagen gezelschap hield. Of maak ik nu lezers jaloers?
11 nov 2024 Nieuwolda
Afgelopen dagen waren de Kramsvogels op bezoek. We moeten het even over ze hebben, want hun verenpak is een rommeltje, excusez le mot. Strepen, vlekken, kleurvlakken, alles lijkt op willekeurige wijze aangebracht. Het is het slordige uiterlijk dat je eerder verwacht bij vogels op geïsoleerde eilanden in de Stille Oceaan, waar inteelt zorgt voor wonderlijk uitgedoste soorten. Misschien had Moeder Natuur haar dag niet toen ze de Kramsvogel in het pak stak. Misschien ook wel, want hoe rommelig zijn uiterlijk ook is, de gedempte kleuren blijven prachtig op elkaar afgestemd. Dus heb je Kramsvogels op bezoek, let maar niet op de rommel.
2 nov 2024 Nieuwolda
Ooit moesten vogelaars zich behelpen met de gids Wat vliegt daar? Omdat de plaatjes abominabel waren, was het antwoord meestal: "Geen idee." Als running gag verzonnen mijn vogelvrienden en ik de denkbeeldige vogelgids Wat vloog daar? Alternatieve titel: Wat verstoor ik daar? Daarin zouden alleen maar plaatjes komen van het achteraanzicht van wegvliegende vogels. De gids is natuurlijk nooit gemaakt, maar ik moest er de afgelopen dagen aan denken door de Koperwieken in de tuin. Ik zie deze bereschuwe vogels alleen maar keihard wegvliegen zodra ik een stap buiten zet. Toch maar gekozen voor een herkenbaar plaatje bij dit bericht.
29 okt 2024 Nieuwolda
Nog even en het Jaar van de Huismus zit erop. Als ik Vogelbescherming was, zou ik doorpakken en volgend jaar uitroepen tot Jaar van de Ringmus. Het gaat niet goed met de soort en dat is zonde. Had ik vroeger soms meer Ringmussen dan Huismussen in de tuin, vandaag de dag zie ik deze juweeltjes zelden meer. Dus toen ik vorige week een Ringmus bij de voertafel zag, gaf dat een kick alsof ik een dwaalgast ontdekte. Zo heeft zijn afname ook een prettige kant. Maar dat ligt aan mij.
23 okt 2024 Nieuwolda
Destijds had mijn tirade tegen taalpuristen die verkleinwoorden als Goudhaantje en Paapje schrapten, geen betrekking op de Winterkoning. Deze bescheiden grootheid stond nimmer te boek als Winterkoninkje. Tegen zijn wens in, dat zie je aan zijn staart. Die wipt hij omhoog, want onze hoogheid doet zich graag kleiner voor dan hij is. Helaas voor hem blijven zijn naamgevers onverbiddelijk.
19 okt 2024 Termunterzijl
Ik doe mijn best eraan te denken als ik naar Termunterzijl ga. Zodra ik parkeer op de dijk, landt telkens een Kokmeeuw pontificaal voor de auto. Twee donkere, verwachtingsvolle ogen doorboren met hun blik mijn voorruit. Brood willen we! Nu is het onderhouden van relaties niet mijn sterkste kant. Dus komt het regelmatig voor dat ik vergeet een paar sneetjes voor hem mee te nemen. Schuldgevoel is mijn welverdiende deel. Dus goed onthouden: volgende keer brood mee.
15 okt 2024 Termunterzijl
Voor Pontische Meeuwen moest je vroeger naar hun broedgebied bij de Zwarte Zee. Eind vorige eeuw nam de soort toe en de eerste ontdekkingen in Nederland lieten niet lang op zich wachten. Je moest er nog steeds een eind voor rijden, naar Limburg bijvoorbeeld. Vandaag de dag overwinteren ze in heel Nederland, ook bij mij om de hoek. De reistijd is teruggebracht tot 10 minuten. Beter.