Schetsblog

Ik probeer mijn pen. Of potlood.

Slechtvalk

16 jan 2023  Nieuwolda

Wellicht de best bekeken paal in het Oldambt staat in het land achter mijn huis. Vanuit het atelier staat mijn telescoop er vast op gericht. Regelmatig kijk ik of er iets spannends op zit. Vandaag een adulte Slechtvalk. Kon minder.

Jan-van-gent

17 sep 2022  Lauwersoog

Nooit heb ik spijt gehad van mijn verhuizing van de Rampstad naar NO-Groningen. Maar tijdens najaarsstormen mis ik de zeevogels langs de Noordzeekust. De Grunnigers moeten zich tevreden stellen met Plan B: de Waddenkust. Alleen als het spookt op de Noordzee en storm de zeevogels de Waddenzee op blaast, heb je bij Lauwersoog kans op deze stoere bikkels. Vandaag viel de wind een tikkie tegen, toch nog twee Jan-van-genten. Helemaal blij.

Lepelaars

22 aug 2022  Polder Breebaart

De Lepelaar is zo'n soort waarbij ik denk: "Waar heeft een overbevolkt en volgebouwd Nederland zo'n mooie vogel aan verdiend?" Toch is hij niet zeldzaam. Vanuit de vogelhut bij Breebaart telde ik maar liefst 225 vogels die als een witte muur tegen elkaar aan stonden te rusten. Hoe je dat telt? Gewoon, de pootjes tellen en delen door twee.

Kwartel

13 jul 2022  Nieuw Beerta

Ik had nog nooit een zingende Kwartel gezien, dus toen ik aan het eind van een doodlopende weg, vlak naast de auto, het kenmerkende kwik-me-dit-kwik-me-dat hoorde, nam de spanning toe. Zou hij zich laten zien? Tot dan toe beperkten mijn zichtwaarnemingen zich tot een enkele glimp van een laagvliegend kadetje met vleugeltjes. En zie, daar stond hij opeens, tussen wat lage grassprieten in de berm. Hij richtte zich op, wierp zijn kopje naar achteren, leek even lucht te happen (zelfs hoorbaar voor een dove kwartel als ik ben) en tetterde zijn liedje uit volle borst de ether in. Het voelde als een nieuwe soort.

Grauwe Vliegenvanger

14 mei 2022  Nieuwolda

Hij is terug! 'Onze' Grauwe Vlieg. Ieder jaar, zo rond begin mei, kijken we uit naar zijn terugkeer. Meer dan 10 jaar heeft hij op het erf gebroed, meestal op een oud fietszadel dat geklemd zit tussen de buitenmuur en een afvoerpijp van de dakgoot. Maar de laatste jaren is er de klad ingekomen, mogelijk door de komst van Vlaamse Gaaien, die het nestje makkelijk kunnen vinden. Je kunt de natuur niet met een schaartje knippen.