SchetsBlog

Ik probeer mijn pen. Of potlood. Of penseel.

Wil je nieuwe berichten in mijn SchetsBlog als eerste in je mailbox ontvangen, lees hier verder.

Wil je reageren op een SchetsBlogbericht, .

Bonte Kraai

19 feb 2024  Nieuw Statenzijl

Al enige tijd meldde men een Bonte Kraai, rondzwervend tussen Nieuw Statenzijl en Drieborg. Afgelopen weekend een poging gewaagd en zie, ik blunderde gelijk tegen hem aan. Daar hield de medewerking op, want op minder dan 100 meter was de schuwe vogel niet te benaderen. Toch nog enkele veldschetsen kunnen maken. Vandaag in het atelier met waterverf wat op papier gezet.

Koolmees

12 feb 2024  Nieuwolda

Alsof het al voorjaar is, zijn de Koolmezen op huizenjacht. Niet alleen inspecteren ze de kleine nestkasten, ook de spechtenkast en zelfs de steenuilenkast vereren ze met een bezichtiging. Denk groot, is het devies van Parus major.

Ransuil

7 feb 2024  Nieuwolda

Actualiteit is een groot goed in mijn SchetsBlog. Dus toen anderhalve week terug een Ransuil overdag kwam slapen in de tuin, overduidelijk een SchetsBlogwaardige gebeurtenis, probeerde ik snel iets met waterverf op papier te krijgen. Maar ja, het afbeelden van zo'n uil is, om het vreselijke woord te gebruiken, een uitdaging. Poging na poging in het atelier mislukte, totdat er gisteren eindelijk iets toonbaars op papier verscheen. Alsof de Ransuil het belang van actualiteit begreep, kwam hij al die dagen terug om te slapen. Wijze vogel.

Blauwe Kiekendief

28 jan 2024  Nieuwolda

Langsvliegende vogels tellen niet. De regels van de Nationale Tuinvogeltelling zijn onverbiddelijk. Ware het anders geweest, dan had ik zes Blauwe Kiekendieven kunnen noteren, want het is dit weekend bonanza achter het erf. We gaan zien hoe lang het feest duurt. Hopelijk nog dagen, met om te beginnen een blauwe maandag.

Blauwe Kiekendief

23 jan 2024  Nieuwolda

Het voelt haast decadent, maar als ik vanuit het atelier naar buiten kijk, is het bijna altijd raak: een Blauwe Kiekendief. Tegen de wind wieken ze langzaam laag over het land, op zoek naar prooi. Vanmiddag had een van de vogels er kennelijk genoeg van en schakelde over op de jachtwijze van de Buizerd: zit en wacht. Verfijnd, maar met tekenen van verval. Wie zwicht nou niet voor gemaksvoedsel?