SchetsBlog

Ik probeer mijn pen. Of potlood. Of penseel.

Wil je nieuwe berichten in mijn SchetsBlog als eerste in je mailbox ontvangen, lees hier verder.

Wil je reageren op een SchetsBlogbericht, .

Braamsluiper

14 apr 2024  Nieuwolda

Bescheidenheid siert de Braamsluiper. Hij houdt niet van opsmuk, met zijn onopvallende verenpak, een ingetogen mix van grijs, wit en bruin. Hij schuwt de publiciteit, zijn teruggetrokken karakter maakt dat hij zelden op de voorgrond treedt. Zijn zang begint met een binnensmonds gemurmel, gevolgd door een eenvoudige ratel, die hij, dat dan weer wel, met enige stemverheffing ten gehore brengt. Zoals eergisteren in de tuin, mijn eerste Braamsluiper dit voorjaar. Helaas bleef het daarna weer stil. Soms zou iets meer valse bescheidenheid hem sieren.

Zwartkop

10 apr 2024  Nieuwolda

Regeren is vooruitzien. Het maken van een SchetsBlog ook. Dus had ik al een plaatje gemaakt van de Zwartkop, in afwachting van zijn aankomst in de tuin. Hier in het Hoge Noorden kan dat even duren, maar vanmorgen was het zover. Zijn vrolijke liedje klonk uit de bosjes. Ik zie uit naar zijn verdere verblijf.

Boomklever

8 apr 2024  Nieuwolda

Politici hebben plucheklevers. Klimaatactivisten hebben asfaltklevers. Wij tuinvogelaars hebben Boomklevers. Een paar dagen terug zat er een op de voertafel, wat zelden gebeurt. Begrijpelijk, want oud eikenbos is in geen velden of wegen te bekennen. Toch zijn er soms avontuurlijke vogels die op pad gaan en in onze tuin belanden. Helaas zijn het nooit plakkertjes.

Blauwborst

6 apr 2024  Nieuwolda

Vanmorgen zong een Blauwborst bij de melkveebuurman. Hopelijk gaat hij daar in de slootkant een broedpoging wagen. Een paar dagen terug liep het mannetje bij onze vijver. Hij had het witte vlekje op zijn borst flink opgepompt, wellicht als reactie op de slapende Ransuil die hij kort daarvoor had ontdekt. Maar het kan ook zijn dat hij zijn verbintenis met het boerenland wilde benadrukken middels zijn omgekeerde nationale driekleur.

Beflijster

2 apr 2024  Nieuwolda

Als ik in april een stiekeme Merel zie in de struiken, ben ik direct in de waakstand. Goede kans dat het een Beflijster is. Precies zo ging het vanmorgen, met twee à drie van deze mooie, schuwe vogels in de achterrand van de tuin. Bessen hangen in de klimop, badwater staat in de vijver, bewoners blijven binnen, niets wordt hier aan het toeval overgelaten. Nu maar duimen dat de Commissie Stiekem niet doorvliegt.

Grote Bonte Specht

31 mrt 2024  Nieuwolda

Toen een onvolwassen vrouwtje Grote Bonte Specht de afgelopen dagen zonnepitjes kwam halen, had ze al snel door dat ze onze zieltogende kers kon gebruiken als smidse. Ze hakte een gaatje in het zachte hout, klemde het pitje erin en ging vervolgens los op het kleinood. En passant peuterde ze ook stukken schors los op zoek naar lekkers. Ze is de favoriete vogel voor menig oudere vogelaar, met haar voorliefde voor dor hout.

Wilde Eend

22 mrt 2024  Nieuwolda

Ieder voorjaar is het traditie dat meneer en mevrouw Wilde Eend (Donald en Katrien voor intimi) de vijver bezoeken. Ze komen aangevlogen of wandelen gewoon de tuin in, dobberen een beetje in het water, grondelen wat, rusten een tijdje uit en vertrekken weer. Dit dagelijkse ochtendritueel houden ze een paar weken vol. Ik vermoed dat het deel uitmaakt van de eilegfase. Voor een aquarellist zijn ze bij uitstek een geschikt onderwerp voor een nat-in-natstudie. Immers, hun verenkleed is waterdicht, dus ze hebben er geen last van.

Vuurgoudhaantje

19 mrt 2024  Nieuwolda

Vogels, en in het bijzonder het Vuurgoudhaantje, stellen de kunstenaar voor een ondankbare opgave. Want ga er maar aan staan. Het onderwerp in kwestie is van een niet te evenaren schoonheid, het vliegt bovendien, maakt mooie geluiden, bouwt kunstige nesten en, alsof het niet genoeg is, er komt ook nog een ei uit. Kansloos om deze perfectie te overtreffen in een kunstwerk. Wat de kunstschilder rest, is te streven naar een onovertrefbaar schilderij. Onverbeterlijk, die lui.

Tjiftjaf

14 mrt 2024  Nieuwolda

Vandaag de eerste Tjiftjaf in de tuin. Ik zou in herhaling vallen als ik begin over lentekriebels. Toch is het in dit geval niet erg. Immers, herhaling is de soort op het lijf geschreven. Tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf tjif tjaf. Lentekriebels.

Goudhaantje

11 mrt 2024  Nieuwolda

Mopperde ik in mijn vorige SchetsBlogbericht op taalkundigen, ook vogelkundigen laten zich niet onbetuigd bij de naamgeving van vogels. In hun oneindige wijsheid besloten ze dat verkleinwoorden passé zijn. Voortaan zagen wij in het veld Woudaap, Witgat en Winterkoning, alsof we vogels van gigantische afmeting in de kijker hadden. Ook het Goudhaantje moest eraan geloven: Goudhaan. Welnu, vanmorgen zat deze reus in de tuin, als voorbode van de voorjaarstrek. Zijn omvang is klein, zijn daden benne groot.