Schetsblog

Ik probeer mijn pen. Of potlood.

Wil je nieuwe blogs als eerste in je mailbox ontvangen, schrijf je dan in voor mijn SchetsBlog.

Arend

26 mei 2023  Nieuwolda

Hij moet over het erf gekomen zijn, want toen ik de roofvogel oppikte, vloog hij van mij af. Het waren zijn soepele, ietwat trage vleugelslagen die mijn aandacht trokken. Zeearend? Maar deze rover leek te klein voor 'de vliegende deur'. Toch een Buizerd? Daarvoor waren de vleugels aan de lange kant en ook de vliegwijze klopte niet: Buizerd klapt met stijve vleugels, maar deze vogel maakte een soepele indruk. Bovendien houdt een Buizerd zijn vleugels in glijpauzes vaak iets omhoog, maar deze jongen hield ze consequent vlak. Terwijl de roofvogel in tegenlicht van mij af bleef vliegen, besefte ik dat ik wellicht naar een Schreeuwarend of Bastaardarend aan het kijken was. De hoop was gevestigd op een moment dat de vogel zou gaan cirkelen. Dat deed hij pas twee kilometer verderop. Hij miste de uitwaaierende vleugels van een Zeearend. De vleugels en staart leken te lang voor een Buizerd. Bleef over het silhouet van een compacte arend. De volgende dag had een vogelaar in Drenthe meer geluk met een overtuigende Schreeuwarend. Wie weet was het hem.

Grauwe Klauwier

23 mei 2023  Fiemel

Een in het oog springende doortrekker op een oogstrelende plek, een mannetje Grauwe Klauwier in het fluitekruidtuintje van het bezoekerscentrum bij Polder Breebaart. Overigens is het een raadsel waarom men deze soort grauw noemt, want de kleuren en contrasten doen pijn aan je ogen.

Morinelplevier

6 mei 2023  Johannes Kerkhovenpolder

In veruit de meeste gevallen is het ontdekken van een leuke vogelsoort een complete verrassing. Zelden vind je ze als je er bewust naar zoekt. Vandaag was de uitzondering op de regel. Tijdens een zoektocht naar Morinelplevieren in de Dollardpolders onderwierp ik de kale bietenakkers aan een minutieus onderzoek. Helaas, aan het eind van mijn rondje was het resultaat nul komma nul. Er restte nog één akker, verderop, maar daar hadden andere vogelaars al gekeken. Proberen? Ernaartoe gereden en zie, daar liep hij, of liever zij, een prachtige Morinelplevier. Toch nog een echte verrassing!

Zwarte Wouw

5 mei 2023  Nieuwolda

Lang, lang geleden, toen ik nog met vrienden op meldingen van zeldzame vogels af ging en we voor de zoveelste keer voor een bosje of plas stonden zonder enig merkbaar vogelleven, putten we hoop uit onze wijsheid: "Wat goed is, komt snel." Meestal was die hoop ijdel en stonden we uren te wachten voordat de beloofde soort zich liet zien. Vandaag in de tuin ging het beter. Amper zat ik in mijn stoel of de eerste roofvogel diende zich aan: een Zwarte Wouw! Kijk, zo goed en snel mag het vaker gaan.

Grauwe Kiekendief

29 apr 2023  Nieuwolda

Tadaaa. Mijn eerste Grauwe Kiek voor 2023 zit in de knip. En nog wel vanuit mijn luie stoel in de tuin. Verrekijker had ik wel nodig, want meneer vloog op zo'n 2,5 kilometer afstand, in de warmtetrilling niet meer dan een vaag, licht, dansend stipje. Daarom was het prettig dat hij een kwartier later met lunch neerplofte in de akker achter het erf. Een prachtige, uitgekleurde man. Durk?